Haukiko hankala ja ruotoinen? Tällä kikalla se on helppo ja herkullinen!

Hauen maine ruokakalana on konstikas. Monilla kotikokeilla on vahvoja ennakkoluuloja haukea kohtaan. Sitä pidetään haastavana valmistaa ruotoisuutensa takia, ja jos ruodoista pääsee, ei makukaan päätä huimaa. Väärin meni! Ennakkoluulot on syytä heittää romukoppaan: hauen valmistamiseen on yksinkertainen kikka, jolla kalasta saa tehtyä helposti maittavaa ruokaa.

Jos kalan fileointi ja ruotojen poistaminen ei ole kovin tuttua puuhaa, voi haukifilee tuntua mahdottomalta haasteelta tiukassa olevia ruotoja kun on todella paljon. Helpommalla pääseekin, kun antaa olla. Kalan voi jauhaa murekemassaksi ruotoineen päivineen.

Haukimureke tehdään nahattomasta fileestä. Massa onnistuu paremmin, kun kala on kylmää: älä siis ota fileetä jääkaapista lämpiämään ennen jauhamista, ja varmista, ettei monitoimikoneen kulho ole juuri tullut kuumasta pesukoneesta.

Mureketaikinan voi maustaa monella tapaa: perinteiset suola ja valkopippuri tuovat hauen hienostunutta makua kenties parhaiten esille, mutta joukkoon sopivat myös muut miedot mausteet. Sidosaineet kuten kerma, maito, korppujauhot tai kananmunat auttavat pitämään murekkeen kasassa.

Valmista massaa voi käyttää monella tapaa. Siitä voi muotoilla vaikkapa pyöryköitä keiton joukkoon, pihvejä pannulla paistettavaksi tai perinteisemmän murekkeen. Älä siis seuraavalla kerralla empiessäsi jätä petokalojen kuningasta kaupan kalatiskille!

Reseptit

Kermainen haukipyörykkäkeitto

4 annosta

Haukimureketaikina

400 g nahattomia haukifileetä
1 dl kermaa
2 rkl korppujauhoa
1 kananmunaa
1 tl suolaa
valkopippuria

Keittoon

500 g perunoita
2 porkkanaa
1 pieni sipuli
2 rkl voita
8 dl vettä
2 kalaliemikuutioita
2 dl kermaa
1 dl hienonnettua tilliä
1 sitruuna

Valmista ensin mureketaikina. Jauha nahattomat haukifileet hienoksi monitoimikoneella. Lisää joukkoon kerma, korppujauhot ja muna. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Pyöräytä tasaiseksi taikinaksi. Nosta haukimureketaikina kylmään tekeytymään siksi aikaa, kun valmistelet keiton.

Pese ja kuori perunat, leikkaa kuutioiksi. Pese ja kuori porkkanat, leikkaa viipaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli.

Kuumenna voi kattilassa. Lisää kasvikset ja kuullota 3-4 minuuttia. Lisää vesi ja kalaliemikuutiot. Kiehauta ja keitä noin 10 minuuttia.

Pyörittele haukimureketaikinasta pieniä pyöryköitä vedellä kostutetuin käsin. Nostele pyörykät keiton joukkoon kypsymään. Kypsennä kannen alla keskilämmöllä noin viisi minuuttia, kunnes perunat ja porkkanat tuntuvat pehmeiltä ja kypsiltä. Lisää kerma ja kiehauta. Lisää keittoon runsaasti hienonnettua tilliä. Purista keittoannoksen päälle sitruunan mehua.

Haukimurekepihvit

n. 500 g haukifileetä
1 tl suolaa
2 munaa
2 dl ruokakermaa
1½ rkl perunajauhoja
valko- tai mustapippuria
1 ruukku rucolasalaattia tai pinaattia tai 50-100 g pakastepinaattia
n. 50 g tomaatti-basilikatuorejuustoa (rasvaa 13%)

paistamiseen: tilkka rypsiöljyä tai juoksevaa margariinia

Pidä kaikki raaka-aineet kylmässä ennen valmistusta.

Silppua pinaatti tai rucola tai anna pakastepinaatin sulaa. Leikkaa haukifilee parin sentin paloiksi ja nosta ne monitoimikoneen kulhoon. Lisää suola ja surauta kala hienoksi. Lisää joukkoon vähän pippuria, munat, ruokakerma ja perunajauhot ja anna koneen käydä kunnes seos on tasaista. Sekoita silputtu rucola tai pinaatti lusikalla massan joukkoon.

Sipaise leivinpaperi öljyllä ja nosta ruokalusikalla murekemassa 8-10 pihviksi paperin päälle. Paina kostealla sormella syvennys pihvien keskelle ja nosta siihen nokare tuorejuustoa. Painele kiinni ja litistä pihvejä vähän kostealla kädellä tai lastalla.

Paista pihvit pannulla keskilämmöllä n. 3 minuuttia kummaltakin puolelta.

Tarjoa haukimurekepihvien seuraksi esim. uunipunajuuria tai perunoita ja ruusu- tai parsakaalia tai vihreitä herneitä.

Raidallinen haukimureke

lämpimänä ruokana 6 annosta
kylmänä alkupalana 10-12 annosta

600 g haukea tai muuta kalaa fileenä
2 keitettyä perunaa
1 muna tai 2 valkuaista
1½-2 tl suolaa
valko- tai mustapippuria
2 dl ruokakermaa

väliin:

150-250 g pakastettua tai tuoretta pinaattia
8-12 aurinkokuivattua tomaattia
1 ruukku basilikaa tai persiljaa

Jos käytät tuoretta pinaattia, huuhdo ja kiehauta se kasaan. Huuhdo heti kylmällä vedellä, niin kaunis väri säilyy. Puserra vesi pois. Leikkaa pinaatti pienemmäksi.

Kun teet kalamureketta, kaikkien aineiden on oltava kylmiä.

Paloittele kala monitoimikoneen kulhoon, lisää suola ja surauta kala hienoksi. Lisää muut aineet ja anna koneen käydä kunnes massa on tasaista.

Lusikoi puolet massasta voideltuun pinnoitettuun pitkään vuokaan (1½-2 l). Tasoita pinta ja ripottele päälle basilikanlehdet, suikaloidut tomaatit ja pinaatti kerroksittain. Lusikoi loput taikinasta päälle ja tasoita pinta.

Kypsennä mureke uunin alaritilätason päällä 175 asteessa noin 45 minuuttia. Anna murekkeen levähtää vuoassa kymmenisen minuuttia ennen kumoamista. Kalamureke maistuu sekä kylmänä että lämpimänä ja alku- tai pääruokana.

Tarjoa lisäkkeeksi esim. perunoita, kasviksia ja hummerikastiketta.

Hummerikastike

2 dl kermaviiliä
2-3 rkl tomaattiketsuppia
1 rkl hummeri- tai kalafondia
1 tl rouhittua mustapippuria
n. 1 dl hienonnettua tilliä, persiljaa tai ruohosipulia

Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna maustua kylmässä 10-15 minuuttia.